Investigació i conservació de la fauna salvatge

Salutació i Decàleg

Quan el mític, enyorat i estimat doctor Félix Rodríguez de la Fuente ens va deixar, el món va perdre un gran comunicador, un home mediàtic i televisiu. Però la natura va perdre més. Va marxar el seu advocat i defensor, l’home que de tant que la va estimar va entregar-li la vida.

Pertanyo a una generació de naturalistes que temps enrere sèiem al sofà els vespres mentre una música intensa i una veu profunda i familiar donava la benvinguda “ a mis queridos amigos de la fauna ibèrica “. Per aquell nen petit la natura i la fauna salvatge van deixar de ser quelcom desconegut, deixant-me dur em vaig endinsar en un món meravellós ple d’óssos, llops, àguiles i llúdrigues.

Veia els boscos desfilar per davant dels meus ulls i volava tot somiant que creixia per ser jo qui corria i es perdia en les muntanyes, per poder sentir els udols dels llops i veure’ls córrer lliures retallats en les serralades de Zamora i Cantàbria.

Els anys han passat volant com les estacions, ara ja sóc gran i em trobo recorrent els boscos i pedrams. He tingut el privilegi de poder observar una família de llops jugant pels extens camps de bruc de les terres de Zamora. He seguit durant hores el rastre dels óssos a Cantàbria i he presenciat extasiat les lluites dels mascles de cérvol durant la “berrea”. He compartit tot això amb bons amics, d’aquells que es fan per sempre i tanmateix sempre és com el primer cop. Amb tot el que he fet mai m’ha impulsat res més que una passió i una devoció per l’estudi i la conservació de la fauna salvatge. No deixaré mai d’aprendre i créixer com naturalista. He après molt de la fauna i dels seus boscos.

He entès que a la natura res passa perquè sí, tot té un sentit i la seva pròpia lògica. És una xarxa viva, un escenari on tots els seus protagonistes interactuen entre si i on res es desaprofita. Una vida se’n va i una altra viu. És una norma pura, noble i antiga i anterior a l’home. A la natura no hi ha maldat, sempre que torno d’un viatge naturalista em sento més part de tot això. El meu esperit ànsia tornar a marxar a la cerca dels éssers que poblen pedrams, rius, boscos i muntanyes. El dia que deixi d’aprendre serà el dia que aclucaré els ulls.

Aquells que em coneixen de fa anys saben que no he pogut estar-me quiet. Sempre amb algun projecte entre mans fins que ara he trobat un somni que està a l’alçada de la meva tossuderia. Avui us presento aquest projecte personal, un somni que heretà els principis eterns del mestre Félix. En aquesta tasca hi poso tota la meva energia, dedicació i entusiasme. Fer veure a la societat la natura amb ulls diferents. Engrescar i animar el món a què coneguin els seus mecanismes. Que aprenguin que a la natura si se li dona una oportunitat, reneix mostrant al món tota la seva grandesa.

URSUS, INVESTIGACIÓ I CONSERVACIÓ DE LA FAUNA SALVATGE, EDUCACIÓ AMBIENTAL neix plena d’ambició però alhora amb una gran humilitat recollint el testimoni i continuant la cursa. Serà un viatge increïble on el final és menys important que el camí a fer. Avui Ursus veu la llum i es mostra al món. Però va néixer fa trenta anys, un vespre en un sofà mentre un nen veia un programa tant etern com l’home que el va crear.

“ El hombre y la tierra “

Els principis d’Ursus i la llei del bosc:

1. “Tota vida és important i s’ha de preservar sense cap judici”.

2. “Camina en silenci pel bosc, sigues part d’ell”.

3.  “La natura és una xarxa viva on tots els éssers que hi viuen interactuen entre ells. No hi ha maldat ni ressentiment; sigues, doncs, com la natura”.

4“Quan et moguis, sigues com un animal, més quan et quedis quiet torna’t com un arbre”.

5. “El bosc és la casa dels animals; sigues respectuós quan la visitis”.

6. “No deixis mai cap rastre de la teva presència. Has de ser com el vent entre els arbres”.

7.  “Del bosc emporta’t imatges i records, deixa sentiments, no t’emportis res, tot t’estarà esperant quan tornis”.

8. “Els animals del bosc s’esforcen, lluiten i aprenen. No malmeten el seu entorn. Sigues en la vida com ells”.

9. “La natura és generosa, et regalarà sempre els seus colors i olors; no et demana res: sempre sigues generós amb ella”.

10. “Un animal del bosc no viu en el passat, no pensa en el futur, viu intensament el present en total llibertat. Sent la vida com un animal; estima la vida plena de sentits”.

Fes teus aquests principis, et faran millor ser, et duran pel camí de la grandesa i et faran un gran protector dels boscos i de la natura.

Xavi Castañer

( Cor de llop)


     

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Núvol d'etiquetes

%d bloggers like this: